Főoldal » Bach virágterápia eredete

Bach virágterápia eredete

Bach virágterápia eredete

Bach virágterápia eredeteA Bach  virágterápia eredete az 1930 -as évekre vezethető vissza. Megalkotója Dr. Edward Bach  (1886-1936) angol orvos volt, aki homeopataként 1919-től londoni kórházban praktizált. Dr. Bach szakterülete a bakteriológia volt, tudományos munkáit is ebben a témakörben kezdte.

Ennek eredményeként elkészített hét Bach-nozódát, melyek a mai napig ismertek és használatosak a homeopátiás gyógyítás területén.

Mint praktizáló orvos felfigyelt arra, hogy egyes személyiségtípusoknál hasonló tünetek vagy betegségek fordulnak elő. Ez megfigyelés arra a következtetésre juttatta , hogy bizonyos tartósan fennálló negatív lelkiállapotok fizikai betegségekhez vezethetnek.

Dr Bach felismerésihez nagyban hozzájárul súlyos betegsége is mely, egyre inkább abba az irányba terelte figyelmét, hogy a gyógyítás folyamán szűkséges figyelembe venni az adott személyiség típust és a lelkiállapotot is.

Dr Edward Bach 1922-ben miután felépült betegségéből saját praxist alapított, ahol számtalan embert gyógykezelt, részben saját módszereivel részben homeopátiát alkalmazva. Dr Bach rendkívüli módon érzékelt páciensei lelkiállapotát, amit igen jól használt kezelései során.

Intuitív emberként azonban  kezdett eltávolodni a nagyvárosi élettől és 1930-ban végleg elhagyta Londont majd feladta magánrendelőjét is. Ettől az időtől egészen haláláig a virágterápia kidolgozásnak szentelte magát. Dél-Wales környékén megtalálta számára a legmegfelelőbb tájat, ahol képes volt saját tudást kiteljesíteni és megalkotni a virágterápiát.

Ebben az időben már felismerte, hogy minden ember besorolható egy-egy érzelmi típusba, mely a hasonló viselkedési minták alapján alapított meg. Erre alapozta a saját bakterológiai kutatásai során bélbaktériumokból elkészített nozódák elvét is. Először a Bach-nozódákat szerette volna helyettesíteni növényekkel. Úgy gondolat nem helyes, hogy betegséget egyes baktériumokkal kezelnek, még abban az estben sem, ha azok homeopátiás készítmények.

Miután egyre nagyobb belső késztetést érzett egy új gyógyterápia kifejlesztése iránt, ami  elképzelése szerint , kizárólag mezei gyógynövényekből készülhetne. Alaposan elkezdte tanulmányozni a növényeket saját élőhelyükön, melyekről pontos jegyzeteket készített. Megfigyelései a virágok egyedi jellegzetességeire , mit pl. szirmok száma, színe vagy szaporodási szokásaikra irányult.
A mai tudásunk szerint azonban nem tudjuk pontosan eldönteni, hogy Dr Bach milyen alapon választotta ki azt a 38 virágot, melyek Bach virágesszencia néven váltak ismerté az egész világon. Azt azonban tudjuk, hogy rendkívüli képességekkel rendelkezett és elképzelhető, hogy “tisztánlátó” is volt. Ez a tulajdonsága bizonyosan nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a legmegfelelőbb növényeket sorolja be a gyógyírok közé.

Dr Edard Bach eredetei könyvei melyek honlapunkon ingyenesen letölthetők illetve magyarul megjelent Bach virágterápiáról szóló könyvek is hozzájárulhatnak a Virágterápia módszerének jobb megismerést !

.

Bach virágterápia kialakulása :

Az első virág, mellyel Dr. Bach 1928 -ban az Usk folyó partján “találkozott” a saját alkati szere a nebáncsvirág volt. Ekkor még hagyományos homeopátiás módszerrel készített a növényből gyógyhatású szert. Ebben az időben azonban nagyon foglalkoztatta egy új potenciálási módszer. A homeopátiás elv szerint a negatív töltetű fizikai anyagból rázás és dinamizálás folyamán  pozitív polaritású “gyógyszer” készíthető.Bach virágterápia- Virágeszencia készítés

Dr. Bach azonban valamilyen okból változtatni szeretett volna ezen és ennek eredményeként talált rá az úgynevezett napoztatós módszerre. A polaritás gondját – a további tanulmányok és tapasztalatok alapján – ezzel az új módszerrel megoldott, mivel a napoztatásnál nem volt szükség a megfordítás elvére.

Ebben az időszakban történt az a fordulópont amikor a virágterápia önálló és új terápiás módszerré vált és levált a homeopátiás módszertanról. Az 1930 -as évek idején tehát valóban megszületett a virágterápia és a mai napig töretlen népszerűségnek örvend az egész világon.
A nagy áttörést részben a napoztatós módszer hozta meg részben pedig az, hogy a virágesszenciák a homeopátiával ellentétben nem érvényesül a “hasonlóság” elve.

A Bach virágesszenciák készítésnél Dr. Bach hangsúlyozta, hogy a folyamatban mind a négy elem- Föld, Víz, Tűz és Levegő – részt vesz.  A Föld mely a növényeket táplálja a Tűz  mely az erőt adja a Levegő ami mindent körül ölel és Víz amiben összegzi és továbbadja számunkra a jótékony rezgésmintákat.

By |2018-12-05T08:50:42+00:00november 14th, 2018|Bach virágterápia|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment